Bilgi-Ver Email Abonelik:

Bilgi-Ver

Blog Reklamı

19 Ekim 2012 Cuma

Ağaç Kurbağaları Yeni Bir Bant Yapımına İlham Oldu!

Ağaç kurbağalarının küçücük ayaklarıyla vücut ağırlıklarını nasıl baş aşağı bir şekilde taşıdıkları her zaman doğanın mucizelerinden biri olarak görülmüştür...
Fakat bilim adamları, bu kurbağanın ayak parmaklarının tasarımını kullanarak; normalden 30 kat daha güçlü süper yapışkan bant yaptılar.Ayrıca bu ayak parmaklarının fonksiyonlarını kopyalayarak, yeni bandın temiz olarak sökülebilmesi ve tekrar tekrar kullanılabilmesi sağlandı.
Bu bantı keşfeden bilim adamları çok geniş bir kullanım alanı olacağını tahmin ediyorlar.

Yeni alınan eşyaların sinir bozucu etiketlerini kazıma sorununu sona erdirmekle kalmayıp, eldiven gibi kavramanın çok önemli olduğu araçlarda tekrar kullanılabilir süper yapışkan kaplama olarak kullanılabilir.

Normal bantlar söküldüklerinde, yapışkanda oluşan küçücük çatlaklardan dolayı yapışma özelliğini kaybeder. Fakat Hindistan Teknoloji Enstitüsü'nden bilim adamları, ağaç kurbağasının ayak parmaklarındaki mikroskobik kanalları tekrar oluşturarak bu çatlama probleminin üstesinden geldiler.

Kurbağanın kanalları ayrıca yapışkan bir mukus içeriyor, bundan dolayı bilim adamları kendi kanallarını da sıvıyla doldurdular.

Sonuç ise, yüzey geriliminin nesneleri bir araya çekip, suyu emen bir sünger gibi birbirine yapıştırması oldu. Ayrıca bant hiçbir iz bırakmadan sökülebiliyor ve tekrar kullanılabiliyor.

Projede çalışanlardan biri olan Animangsu Ghatak; 'Hayvanların dünyasında yapışkanlık mekanizması milyonlarca yıldır gelişti ve şuanda mükemmel bir halde. Bu hayvanlar tek bir ayaklarıyla bile ağırlıklarının 50-100 katına dayanabilecek yapışma gücü elde ediyorlar ve istenildiği zaman ayaklarını anında ayırabiliyorlar. Hatta, çoğu insan yapımı yapışkanlarda olduğu gibi, bu yapışkanlar tozdan ya da partiküllerden etkilenmiyor.' dedi. Ayrıca, takımının artık var olan bantlardan 30 kat daha güçlü bir bant üretebileceğini ekledi.

Ghatak; 'Bu yeni yapıştırıcıda elastik materyalden yapılan kanalların içerisinde yapışkan bir sıvı hapsediyoruz. Dolayısıyla tüm yapışkan elastik kalıyor ve kullanıldıktan sonra eski formunu alıyor. Kanalların içindeki sıvı yapışkanlık gücünü sağlarken, elastik materyal de tekrar kullanılabilirlik özelliği sağlıyor.' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Katkıda bulunanlar